Læs her om Lege til Fastelavn, Fastelavnsris, Fastelavnskostumer og hvor du køber alle tingene til fastelavn billigst.
Fastelavn er en gammel tradition, og ordet betyder egentlig aftenen før fasten. Fastelavnssøndag er 49 dage før Påskesøndag, fordi det i den kristne tro er bestemt, at fasten skal vare 40 dage. Mandagen er en festdag før fasten, den kaldes også blå mandag eller flæskemandag. Tirsdag kaldes hvide tirsdag, fordi man kun spiser hvidt brød og mælkeretter. Askeonsdag er derfor den første egentlige dag i fasten. Og når man samtidig fratrækker alle 6 søndagene, hvor man ved kirkelig forordning ikke faster, ja så når man ned på 40 dage. Læs eventuelt mere om fasten of Fastelavn på Wikipedia. Her kan du bl.a. læse hvorfor det hedder askeonsdag, hvorfor man brugte levende katte i tønden, og hvordan man forlystede sig med at trække hovedet af gåsen.
 
Nu til dags er Fastelavn børnenes fest. De slår katten af tønden, og går rundt med raslebøsserne, mens de synger raslesangen: Fastelavn er mit navn og maskesangen Kan du gætte hvem jeg er
 
Udklædningen er en væsentlig del at Fastelavnsfesten. Her er både hjælp til overskudsforældrene, som selvfølgelig vælger at sy kostumet selv. Men som en service til alle vi andre fortravlede forældre, så er er der også en liste med links, til butikker der i øjeblikket reklamerer med Fastelavnskostumer.
 
Ingen fastelavn uden fastelavnsboller. Her får du farmors opskrift på fastelavnsboller.
 
Her er et par forslag til lege omkring fastelavn:
Slå katten af tønden. Dette er nok den vigtigste leg. Kig i børnehaven, lokalavisen, handelstandsforeningen, idrætsklubben osv. De plejer at arrangere den slags. Det er sjovest, når der er mange børn.
Lave fastelavnsris. Tag i skoven og hent et par grene, eller køb dem færdig bundet i supermarkedet eller ved blomsterhandleren. Lad så børnene selv pynte dem med bånd, papir, udklip, tegninger og slik. Husk børnene på, at de skal bruges til at rise forældrene op med om morgenen!.